WAT is padel en hoe speel ik het?

WAT IS PADEL?

Padel lijkt toch op tennis en squash? Ja dat klopt! Al is een padelbaan kleiner dan een tennisbaan en zijn er geen muren bij padel zoals bij squash. Padel heeft een glazen omheining en een hekwerk. Het padelveld heeft twee servicevakken en een achterveld. Een groot verschil is dat je padel altijd met z’n vieren speelt.

De oorsprong van padel ligt waarschijnlijk in Zuid Amerika waar het al ver in de vorige eeuw geïntroduceerd werd onder de elite. De bal werd letterlijk met peddels gespeeld als tijdverdrijf. Via het Spaanse koningshuis is padel naar Europa gekomen rond de jaren 70. Padel groeit snel en wereldwijd zijn er naar schatting 18 miljoen spelers. Maar daar gaat Padelden natuurlijk verandering in brengen!

Meer info en baan huren via de KNLTB

SPELREGELS PADEL

Scores lijken erg op de telling zoals we die kennen van tennis. 15, 30, 45, deuce, game en matchpoint. Bij een 40-40 stand moet er met 2 punten verschil gewonnen worden. Speel tot 6 games om de set te winnen. Bij een 6-6 stand moet er ook weer doorgespeeld worden tot er 2 punten verschil in games is. De meeste padelwedstrijden worden gespeeld op basis van de beste van 3 sets. Maar we kunnen u nu vast verklappen dat dit een behoorlijke uitdaging is! 

De opslag is ALTIJD onderhands en de bal blijft bij de opslag onder de middel. Er wordt geserveerd in het tegenovergestelde servicevak aan de overzijde. Bij het raken van net moet de opslag opnieuw.

Er zitten wat bijzonderheden in de regels, zo mag de bal na de service en een stuiter wel de wand raken maar niet het hekwerk. De bal raakt altijd eerst het veld voordat hij (via het glas) teruggespeeld mag worden.

Wilt u exact weten wat de regels zijn, neem dan even een kijkje op de website van de KNLTB of bekijk de video.   

Reserveer hier je LES/CLINIC